Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Φτιάξε την πόλη σου - Αλλαγή σχεδίου - Part 1

Τον τελευταίο καιρό μια σκέψη γυρίζει συνεχώς στο μυαλό μου : Δε θα γίνουμε ποτέ άνθρωποι εμείς οι Θεσσαλονικείς.
Βλέπω την πόλη που μεγάλωσα και που έζησα σε αυτήν τα πιο όμορφα χρόνια μου συνεχώς να καταστρέφεται, γιατί αδιαφορούμε. Δεν κάνει κανείς τίποτα για να φτιάξει αυτή την πόλη. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι κάνουν ό,τι μπορούν για να την χαλάσουν....
Τα διπλό-τριπλόπαρκαρισμένα αμάξια σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ακόμα και στους λεωφορειόδρομους, τα σκουπίδια παντού, τα λεωφορεία πάντα γεμάτα σαν κονσέρβες, τα έργα του μετρό που έχουν κλείσει τη μισή εγνατία, τα αμάξια πάνω στα πεζοδρόμια, οι οδηγοί και οι πεζοί δεν χάνουν ευκαιρία να βριστούν μεταξύ τους , είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα της πόλης. Γενικά δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ούτε προς τους συνανθρώπους μας ούτε και προς την πόλη μας.
Και η ερώτηση είναι απλή : Τι θα κάνατε για να φτιάξετε την πόλη σας?
Έστω ότι έχεις πολλά λεφτά για να ξοδέψεις μόνο γι'αυτόν τον σκοπό.
Ας ξεκινήσω εγώ πρώτη. Θα έκανα λεωφορειόδρομους σε όλους τους μεγάλους δρόμους της πόλης και αυστηρή επιτήρηση ωστέ να μην μπαίνει και να μην παρκάρει μέσα ΚΑΝΕΙΣ γιατί αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον δρόμο. Και λεωφορεία συχνά-πυκνά, όχι ένα κάθε 20 λεπτά και αυτό πίτα!
Έκανα το πρώτο βήμα. Ας κάνουμε μια εικονική ανάπλαση της πόλης μας, αφού δε μπορούμε να κάνουμε μια κανονική...

8 σχόλια:

Μόχα είπε...

Οτι καλο κ να σκεφτομαι εμπεριεχει αστυνομευση. Και αυτο επειδη δεν εχουμε μαθει να κανουμε κατι επειδη πρεπει και ειναι σωστο αλλα επειδη "θα μας πιασουν/γραψουν/διωξουν". Και επειδη η αστυνομια στη χωρα μας καθε αλλο παρα φιλικη προς τον πολιτη δεν ειναι τοτε δυσκολευομαι να προτεινω ενα σχεδιο αλλαγης πολης.
Δηλαδη θα ηθελα να καθαρισουν τα παρκα απο κλεφτρονια και πρεζονια και να μην εχω προβλημα να παω ακομα και βραδυ, αλλα αν μπει η αστυνομια σε καθε παρκο θα φοβομαστε μεχρι και να μιλαμε. Μη μιλησω για κιθαρα και τραγουδια. Ταραχοποια στοιχεια αμεσως!

Τελοσπαντων, ας καταθεσω τις αποψεις μου για αλλαγη της πολης.

1. Περισσοτερους χωρους πρασινου και παιχνιδιου γαι τα παιδια.
2. Υπόγεια parking (αν κ δεν προσφερετε η θεσ/νικη για αυτο με την αρχαια πολη απο κατω και την θαλασσα διπλα).
3. Αντικατάσταση των διπλων λεωφορείων (μαούνες) με δυόροφα λεοφορεία. Εξοικονόμηση χωρου δρομου οσο γινεται γιατι εχουμε προβλημα με τα πολλα αμαξια.
4. Κωλονάκια σε καθε πεζοδρομιο. Πεζοδρομιο στους πεζους!

Αυτα μου ηρθαν τωρα... Πισω στην πραγματικότητα τωρα!

Φιλιά Μάχη!

Battle είπε...

θα ερθει κ αλλο ποστ μετα γι'αυτο που λες, το εχω ηδη ετοιμο! γραψτε τωρα τις ιδεες σας και για τα αλλα βλεπουμε!

rainmaker είπε...

Υπαρχουν και λυσεις χωρις λεφτα. για να δουμε πως θα καλυτερεψουν ο ΟΑΣΘ!γιαουρτι στους ελεγκτες και τραμπουκισμος στους οδηγους! πλακιτσα κανω (σχεδον)! η πρωταση του Νικου για δυοροφα λεωφορεια ειναι πολυ καλη. το ιδιο ακριβως σκευτομουν και εγω εχθες (βεβαια εγω το σκευτομουν ως κατι πιο στυλατο χαχα!).
Μαντρες συμφωνα με το σχεδιο της γερμανιας στις οποιες με μικρη πληρωμη μπορεις να σπασεις οτι 8ελεις. νομιμα! χωρις να κανεις κακο σε κανεναν. ωραιο ε?
Βασικα κι εγω δεν μπορω να σκευτω πολλα πραγματα που για να επιτευχθουν δεν περιλαμβανουν βια. δυστιχως οπως ειπε και φιλτατος Νικος οτι καλο, χρειαζεται αστυνομευση. χειροτερα δηλαδη!
(οι μαντρες παντωσ ειναι καλη ιδεα!)

Σταματης

rainmaker είπε...

α! το ξερω οτι εχω ορθογραφικα λαθη αλλα τι να κανουμε!?!
cheers!!!

Battle είπε...

ναι αλλα δεν ειναι η βια λυση.. ισα ισα, εγω μιλαω για μια πολη χωρις βια, που να μη φοβασαι να περπατησεις μολις πεσει ο ηλιος και να μην βρωμιζει η ψυχη σου απο τις βρισιες και απο αυτα που βλεπεις καθε μερα εξω αλλα και στην τηλεοραση!

Μπλακσαντ είπε...

σιγουρα θα αγοραζα σαν ιδιωτης οικοπεδα απο αλλους ιδιωτες που εχουνε αχρησιμοποιητα κτιρια και θα τα εκανα παρκα με πρασινο.

θα εφτιαχνα ΔΗΜΟΣΙΑ υπογεια parking

θα πολλαπλασιαζα τα λεωφορεια

θα απαγορευα την χρηση αυτοκινητου στο κεντρο για 2 μονο ατομα μεσα σε αυτο πχ

θα εφτιαχνα τεραστιο μετρο

θα εβαζα λουλουδια στο πεζοδρομιο οπως σε ενα σημειο που ενωνεται η ολυμπου με την κασανδρου (απιστευτη εικονα)

θα ειχα πολυ τροχαια να επιτηρει

Fozzy είπε...

θα νομιμοπειουσα το 24ωρο στα μπαρ. δν ειναι δυνατο να "κλεινουν" στις 3 ή το μεσημερι να θες να χαλαρωσεις και να πρεπει να πας σε καφετερια σωνει και καλα. δν θελω καφε! θα αλλαζα τα μπαρ στην παραλιακη και θα ανοιγα παρομοια στα σφαγεια για να καθαρισει η πολη! χε χε...

Dude είπε...

Παρ' όλο που όλα αυτά που γράφετε είναι πανετλώς ουτοπικά, εγώ πρώτα απ' όλα θα έφτιαχνα όσο πιο γρήγορα και με όσα συνεργία χρειαστούν ένα μετρό με γραμές σε όλη την πόλη και πολλές στάσεις. Φυσικά το εισητήριο θα ήταν προσιτό σε όλους τους πολίτες με 0.50 Ε ή 1 Ε για 1.30 ώρα τουλάχιστον... Έτσι μπορεί να μην ομόρφενε η πόλη αλλα τουλάχιστον θα μειώνονταν τα νέυρα μας!!!Για να ομορφήνει η πόλη μας θα έβαζα ηχεία που θα παίζαν μουσική (μέχρι κάποια στιγμή το βράδυ). Η μουσική θα άλλαζε είδος σε τακτά διαστήματα μέσα στην μέρα.
Τέλος θα έβαζα οριστικό λουκέτο στο κοσμοράδιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!